Üdvözöljük weblapunkon!

Hungary_04_139Amennyiben részt kíván venni a szombati vagy az ünnepi I.tentiszteleten, úgy felhívjuk figyelmét a következőkre:

Az I.tentisztelet alatt és után a templomban: a férfiak és a nők külön ülnek; tilos telefonálni, fényképezni, videózni; tilos a miniszoknya, a rövidnadrág és az ujjatlan póló; a nők nem viselnek kapelit vagy táliszt; a férfiak csak fedett fővel léphetnek be. A templom I.ten háza, kérjük, tartsák tiszteletben a hely szentségét!


Híreink

dohanyszoborVilághírű magyar zsidókról nyílt kiállítás a Dohány utcai zsinagóga előtt (2015.04.14.)

Világhírű magyar zsidó tudósoknak, művészeknek és közéleti személyiségeknek emléket állító kiállítást hozott létre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A hétfőn megnyitott jelképes szoborparkban emléket állítottak Pulitzer József makói születésű újságíró-lapkiadónak, a Pulitzer-díj alapítójának, Radnóti Miklós költőnek, Szerb Antal író, irodalomtörténésznek, Rejtő Jenő írónak, Richter Gedeon gyógyszerésznek, Weiss Manfréd nagyiparosnak, Vázsonyi Vilmosnak, a harmadik Wekerle-kormány igazságügy-miniszterének, Harry Houdini illuzionista-szabadulóművésznek, Petschauer Attila olimpiai bajnok kardvívónak és Komor Marcell építésznek.

A megnyitón Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: a kiállításon szereplő tíz magyar zsidó embert értékteremtő munkásságuk alapján választották ki. Hangsúlyozta, hogy „az értéket középpontba állító, sokszínű Magyarország” válaszolhat csak sikerrel a mai kor kihívásaira is. Szólt arról, szeretnék, ha Magyarországon mindenkit a tettei szerint ítélnének meg, függetlenül attól, hogy milyen vallású, milyen színű a bőre, milyen a nemi identitása vagy a politikai meggyőződése.

A Houdiniról mintázott művet leleplező Vida László ungvári magyar konzul elmondta, hogy a kárpátaljai Kolodkó Mihály alkotását felajánlották a VII. kerületnek. Kevesen tudják, hogy Harry Houdini Weisz Erik néven Erzsébetvárosban született, édesapja, Weisz Mayer Sámuel pedig Kárpátaljáról érkezett Budapestre – ismertette.

A május 20-áig megtekinthető kiállítás mind a tíz alkotását más leplezte le.


emlekfa

MEGHÍVÓ SZOBORAVATÁSRA (2015.04.10.)
“A tetteink minősítsenek! 
A múltunkra büszkék lehetünk, a jövőnket építsük együtt!”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kezdeményezésére Tetteink minősítsenek! címmel különleges szobrok és életek mutatkoznak be 2015. április 13. (hétfőn), 16:30 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A kiállítás az elmúlt évszázad világhírű magyar zsidó tudósainak, művészeinek és közéleti személyiségeinek állít emléket, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismerhessék azokat, akikre tetteik, felfedezéseik, műveik, eredményeik miatt a mai napig minden magyar okkal lehet büszke. Heisler András a kezdeményezéssel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a hazai zsidóság az elmúlt évszázadok során – a magyarság szerves részeként – rengeteget tett Magyarország jó hírnevéért, tudományos, művészeti és többek között sportéletéért.

A kiállítást megnyitják: Ungvári Tamás, író; Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő; Balázsovits Lajos, színművész; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke; Vince Mátyás, Rózsa Ferenc és Opus-díjas újságíró, az MTI volt elnöke; Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere; Vida László – első beosztott, konzul – Magyarország Ungvári főkonzulátusa; Dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija; Fegyverneky Sándor, építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapító tagja; Bojár Gábor fizikus, a Graphisoft elnöke és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnöke.

Segítségükkel 2015. április 13. (hétfőn), 16:30 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtt fogják leleplezni a szobrokat és röviden bemutatni életüket, szellemi, kulturális hagyatékukat, valamint a kültéri szobor-installációk további életét és küldetését.

Az ünnepélyes szoboravatáson közreműködik Farkasházy Réka színművésznő és Vázsonyi János szaxofonművész.

A szobrok, és leleplezőik:

Komor Marcell – építész, a magyar nemzeti szecessziós irányzat nagy alakja
Leleplező: Fegyverneky Sándor, építészmérnök, volt országos főépítész

Korányi Frigyes – belgyógyász, egyetemi tanár, akadémikus. Kezdeményezésére indult meg a Magyarországon a tuberkulózis elleni küzdelem, illetve a tüdővizsgáló rendelői hálózat kiépítése.
Leleplező: Korányi László, villamosmérnök, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnöke

Petschauer Attila – olimpiai bajnok magyar kardvívó,
Leleplező: Deutsh Tamás, az Európai Parlament képviselője

Pulitzer József – makói születésű újságíró, lapkiadó, a világ legrangosabb újságírói díja, a Pulitzer-díj alapítója
Leleplező: Vince Mátyás, Rózsa Ferenc-, és Opus-díjas újságíró, az MTI volt elnöke.

Radnóti Miklós – író
Leleplező: Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas színész, rendező, érdemes művész

Szerb Antal – író
Leleplező: Ungvári Tamás, Széchenyi-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, az irodalomtudományok kandidátusa.

Rejtő Jenő – író
Leleplező: Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija

Richter Gedeon – gyógyszerész, a modern magyar gyógyszeripar megteremtője.
Leleplező: Vizi E. Szilveszter, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

Weisz Manfréd – iparmágnás, filantróp
Leleplező: Bojár Gábor fizikus, a Graphisoft elnöke. Üzleti tevékenységéért számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült.

Vázsonyi Vilmos – ügyvéd, igazságügy-miniszter, politikus
Leleplező: Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere

Harry Houdini – illuzionista, bűvész, szabaduló művész
Leleplező: Vida László – első beosztott, konzul – Magyarország Ungvári főkonzulátusa